καποιος καποτε ειπε οτι δεν εχει η Κυπρος ανεργια? think again

Σχηματίζουν ουρές οι άνεργοι στα γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Μπουμ ανεργίας 270% στην Πάφο

Αν οι άνεργοι στην Πάφο δεν έχουν απορροφηθεί από τουριστικές επιχειρήσεις και καταμετρώνται αυτή την περίοδο σε 2.100, τότε, όπως υπολογίζεται, τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα είναι τριπλάσιοι

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από τα γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Πάφο για να εγγραφούν στους καταλόγους των ανέργων ή να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πάρουν το επίδομα ανεργίας.
Οι εικόνες με τις ουρές των ανέργων έξω από τα γραφεία του Τμήματος Εργασίας είναι πρωτόγνωρες για την Πάφο. Μέχρι πριν δύο χρόνια, όλοι οι επαγγελματικοί φορείς ζητούσαν άδειες για να εργοδοτήσουν αλλοδαπούς διότι δεν έβρισκαν Κύπριους υπαλλήλους και εργάτες. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Π», οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Πάφο είναι 2.100 που σημαίνει αύξηση κατά 270% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, όταν οι άνεργοι ήταν μόλις 770.
Από το σύνολο των ανέργων οι 985 είναι γυναίκες που απολύθηκαν από διάφορες εταιρίες στις οποίες εργάζονταν κυρίως ως ταμίες, γραφείς και πωλήτριες. Το ένα τέταρτο των ανέργων (550) είναι εργάτες οικοδομών, καθαριστές και βοηθητικό προσωπικό, ενώ άλλοι 400 απλοί υπάλληλοι. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν καμία πιθανότητα να βρουν δουλειά στον αντίστοιχο κλάδο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού, όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, από τον Σεπτέμβριο και μετά θα αρχίσει ένα νέο κύμα απολύσεων από ξενοδοχεία και άλλες εταιρίες παροχής υπηρεσιών, που θα εκτινάξει την ανεργία σε επίπεδα πάνω από 10%. Ήδη, πολλές κατασκευαστικές εταιρίες βρίσκονται στα όριά τους και εργάζονται με το μίνιμουμ προσωπικό, αναμένοντας κάποια αλλαγή του κλίματος.
Αν όμως η κρίση συνεχιστεί και μετά τον Σεπτέμβριο, τότε είναι βέβαιο ότι πολλές από τις μεσαίες και μικρές εταιρίες του κλάδου θα απολύσουν όλο το προσωπικό τους και θα βάλουν λουκέτο. Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και οι μεγάλες εταιρίες, παρότι όλες μείωσαν το προσωπικό τους κατά 20-30%.
Σε αναμονή βρίσκονται και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες θα μειώσουν δραστικά το προσωπικό τους. Η δραματική εικόνα που παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία γίνεται πολύ χειρότερη αν συνυπολογιστούν και οι άνεργοι που δεν είναι καταγραμμένοι σε οποιονδήποτε επίσημο κατάλογο.
Πρόκειται κυρίως για εργατικό προσωπικό και τεχνίτες που απασχολούνταν σε διάφορους υπεργολάβους οικοδομών.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

Κωδικός άρθρου: 881946

ΠΟΛΙΤΗΣ – 03/07/2009, Σελίδα: 47

Advertisements

4 thoughts on “καποιος καποτε ειπε οτι δεν εχει η Κυπρος ανεργια? think again”

  1. αν υπολογίσεις και τα νεα άτομα και τις γυναικες που δεν ε΄χουν εγγραφεί ως άνεργοι γιατί δεν εργαστηκαν ποτέ ή απέχουν από την εργασία τους πάνω από 1 χρόνο!

  2. 1. Ο Κώστας Νάνος είναι υπερβολικός και μεγεθύνει διάφορες πληροφορίες για εντυπωσιασμό.

    2. Αυτό παθαίνει ένας τόπος που βασίζει την οικονομία του στον οικοδομικό τομέα μόνο. Όταν ο γεωργός, ο εργάτης κτλ έγινε ξαφνικά developer για να πλουσιέψει άμεσα ήταν καλά…

  3. χμ δεν ξέρω πόσο υπερβολικός έιναι αν σκεφτείς ότι επίσημα λένε ότι η ανεργία στον οικοδομικό τομεά στην Πάφο είναι 60 κάτι % και ότι τον σεπτέμβρη υπολογίζεται να ανέβει στο 10% που έιναι ένα ποσοστό πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της Κύπρου.
    επίσης όπως λέει και η τριανταφυλένια στα ποσοστά δεν υπολογίζονται οι γυναίκες, οι παρτ τιμερς, οι νέοι που τώρα μπαίνουν στην αγορά έργασίας και κυρίως οι παράνομοι μετανάστες! οπότε φαντάσου ότι γενικά το ποσοστό ειναι πολύ μεγαλύτερο….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s